Hvad er JAMstack? Din guide

JAMstack revolutionerer vores tilgang til bygningen af hjemmesider, og bevæger sig væk traditionelle CMS platforme, for at levere bedre resultater. Find ud af hvordan JAMstack hjemmesider er struktureret og hvordan de påvirker hjemmeside præstation. Vi har ovenikøbet konstrueret en ordliste med de vigtigste ord og definitioner, for at gøre terminologien nem at forstå.

6 min read

What is JAMstack? Your complete guide

Cobiros Content Team

Hvad er JAMstack?

JAMstack er en moderne tilgang til bygningen af hjemmesider. Det er et akronym som står for JavaScript, Application Programming Interfaces (APIs), og Markup. ‘Stack’ står for kombinationen af samarbejdet mellem disse tre for at levere en enkelt løsning: JAMstack hjemmesiden.

Kernepunktet for denne teknologi er principper for afkobling og forhånds-udførelse. Systemer og tjenester er adskilt fra hinanden, hvilket gør det lettere at arbejde uafhængigt med hvert komponent. Desuden genereres indhold på forhånd, i form af statiske-sider og filer

Det forud oprettede indhold kan derefter sendes fra et Content Delivery Network (CDN), som er et globalt netværk af servere og datapunkter, der samarbejder om at bringe alt indhold tættere på brugeren af din hjemmeside.

Hvordan er JAMstack anderledes fra andre traditionelle CMS platforme?

I modsætning til et traditionelt CMS, som WordPress, afhænger en JAMstack hjemmeside ikke af en enkelt hosting server til at håndtere de mange databaser og brugeranmodninger. Ved at oprette forhånds-udført statisk HTML indhold og distribuere det via et CDN, tillader JAMstack hjemmesider bedre ydeevne på flere fronter. Vi forklarer hvorfor lidt senere.

Den overordnede pointe

Når vi taler om statisk indhold, mener vi ikke, at det er simple hjemmesider som ikke interagere. Det betyder blot at de dynamiske funktioner håndteres på CDN-stadiet fremfor host serveren. Det er her, JavaScript og API’er kommer ind i billedet. De bruges til at kommunikere med backend services, idet de hjælper med at forbedre og personalisere erfaringer

Byg en gratis JAMstack hjemmeside nu - det kræver ingen kodning.

Fordelene ved JAMstack 

Sikkerhed | Stabilitet | Høj hastighed | Skalabilitet

Sikkerhed

Ved at levere forhånds-udført statisk HTML-filer, fjernes alle potentielle forbindelser til webapplikationer eller data servere. Da dynamiske funktioner håndteres med API’er og JavaScript på klient-siden, er JAMstack hjemmesider mindre eksponeret i forhold til traditionelle CMS-platforme. Eftersom en JAMstack hjemmeside kun er en samling af statiske sider, reduceres risikoen for hacking kraftigt.

Stabilitet

Takket være det komplekse arbejde, der allerede er udført under den oprindelige oprettelse proces, har JAMstack hjemmesider færre bevægelige dele, når de er ved at blive offentliggjort. Det betyder, at de som standard er ekstremt stabile. Da de på forhånd er genereret og hostet direkte fra et CDN, er der ingen behov for server opdateringer, vedligeholdelse eller reparation, i modsætning til traditionelt CMS. 

Høj hastighed

Med en JAMstack hjemmeside genereres sider ikke via en anmodning til hjemmesidens hosting-server, men er på forhånd oprettet og leveret via et CDN. CDN bringer alt tættere på brugerne og besøgende på din hjemmeside, ved at lade de filer som din hjemmeside er bygget på, blive implementeret på servere, der er aller tættest på dem.

Skalabilitet

Din hjemmeside skal være i stand til at kunne skalere og udvide afhængtigt af antallet af brugere, der ønsker at få adgang til den. I praksis er denne implementering en stak filer, der kan leveres fra enhver server, hvor som helst. Dette betyder at når dine anmodninger er håndteret af CDN, vil flere besøgende kunne være på hjemmesiden på samme tid.

Vidste du det?

En 2 sekunders forsinkelse i loade-tid kan resultere i en opgivelse rate på op til 87%.

Om Cobiros gratis website builder

Cobiros website builder er den eneste gratis website builder på markedet, der bruger den innovative JAMstack tilgang.

Enkelhed

Brug drag-and-drop interface og vælg blandt et væld af elementer og designs.

Ingen kodning

Udnyt en platform der leverer en topkvalitets hjemmeside, tilgængeligt for alle.

CDN drevet

Boost hastigheds ydeevnen af din hjemmeside ved at distribuere det via et CDN.

Marketing integration

Vælg dine foretrukne apps og brug dem fra platformen. Ingen plug-ins krævet.

SSL certifikat

Beskyt dine kunders fortrolige oplysninger ved at indordne dig efter den gyldne standard for hjemmeside-sikkerhed.

Når din hjemmeside er klar, vil den være fuldstændig stabil, sikker, hurtig og skalerbart fra starten.

Prøv Cobiros website builder gratis!

Definitioner af nøgleord

API: 

Application Programming Interface. Mellemliggende software, som tillader to applikationer at kommunikere med hinanden. For eksempel skal der en API til, for at tjekke vejret på din telefon.

CDN:

Content Delivery Network. Et globalt netværks af webservere og datacentre. Hos Cobiro bruger vi Cloudflare, som er inkluderet i alle vores planer.

CMS:
Content Management System - computer-software der administrerer digitalt indhold.

Host server:

Et tildelt sted, hvor filerne der udgør en hjemmeside (kode, billeder, osv.) gemmes - ofte tæt på opholdsstedet af hjemmesiden.

HTML:

Hyper Text Markup Language. Det er det standard opmærkningssprog til oprettelsen af hjemmesider og informerer om strukturen af siden.

JavaScript:

Programmeringssproget til internettet, som giver og tillader de dynamiske elementer på hjemmesider, for eksempel interaktive kort og grafik.

Markup:

HTML webkode, der er genereret på forhånd og derefter leveres via et CDN.

Plug-in:

En udvidelsessoftware der er installeret på en hjemmeside eller program software som forbedre dens muligheder. For eksempel kan visningen af en video på en hjemmeside kræve installation af et plug-in.

SSL:

Secure Sockets Layer -  En global standard inden for internet-sikkerhedsteknologi, der krypterer kommunikation mellem en hjemmeside og dens brugere. Få et SSL-certifikat inkludert i Cobiros website builder.

People also read

Bo, Cobiro's CEO and Ghazaleh, Cobiro's new COO
Welcome Ghazaleh, our new COO!

Company news

3 min read

What is jamstack
What is JAMstack? Your complete guide

Tips and inspiration

6 min read

Illustration of a person holding a tablet with lots of ideas
How to structure the perfect website

Tips and inspiration

3 min read